За поредна година изплитат венец от билки на Еньовден във Велико Търново

17:23, 22 юни 15 / Култура 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със здравеносно опушване на билки ще започне отбелязването на Еньовден във Велико Търново. Ритуалната жарава ще бъде запалена точно в 5 часа сутринта край Владишкия мост. След ритуала по опушването ан билките, в 6 часа започва тяхното бране на хълмовете Ксилифор и Арбанаси, казаха организаторите от Билкария.

Ще бъдат събрани отбрани лечебни растения и ще бъде изгответ Пластир на Апостолите, разказа Емил Елмазов - председател на Съюза на билкарите в Бълагрия. И тази година по традиция ще бъде изплетен Еньовски венец за здраве, който ще бъде разположен ан Самоводкаата чаршия във Велико Търново. Там ще бъде предтавен и Пластира на Апостолите от 12 билки, масла и восък.

Емил Елмазов представи растението Салвия и разказа за нейните полезни свойсттва при отглеждане в дома ни или офиса. "Това е универсална билка", допълни Елмазов. В една от билкарниците ще бъде представена и ръчна ювка от лимец. Тази година изненадата ще бъде и демострацията на слънчевата технология - създаване на растителни лекарства с помощта на слънчев лъч, допълниха организаторите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама