200 проекта за ВЕИ товарили двойно данъкоплатците

18:03, 22 юни 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 200 проекта за възобновяеми енергийни източници са товарили двойно българските и европейските данъкоплатци, съобщи икономическият вицепремиер Томислав Дончев в ефира на bTV. Те са получили финансиране за изграждането си от ЕК и въпреки това, после държавата им е изкупувала електроенергията на висока цена, за да покрие инвестицията. “Не е справедливо”, отсече Дончев.

По думите му, основните проблеми в сектор “Енергетика” са два: дефицитът в НЕК, който е около 4 млрд. лв. и е формиран от проекта за АЕЦ “Белене” и от “Цанков камък” и “тарифен дефицит” - токът се купува скъпо и се продава евтино. Според Дончев решението е да се търсят резерви в системата и така да се запази цената на тока, а не да се повишава цената, което било “лесният и мързелив начин”.

“Вдигането на цените е крайна мярка, която не може да бъде допускана. Ако е с 1-2%, може. Но ако е повече, това не бива да се допуска, защото ще навреди на конкурентноспособността”, каза Дончев, запитан дали е правилно изпълнителната и законодателната власт да се меси в работата на КЕВР.

Вицепремиерът заяви, че “не сме се уплашили от бунта на бизнеса”, но “трябва да бъдем максимално чувствителни към болката на всеки”.

Днес стана ясно, че държавата ще се опита да намери резерви в сектора и да задържи цената на тока за бита и бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама