И. Веселинов: Търсим решения за цена на тока, които да защитят интересите на граждани и бизнес

18:08, 22 юни 15 / Политика 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На председателски съвет в Народното събрание е взето решение за спешно заседание на комисията, която ръководя. Целта е преди края на ценовия период да се потърсят решения за цената на електрическата енергия, които да защитят интересите на гражданите и бизнеса", това заяви за медиите в Русе народният представител от "Патриотичен фронт" от 19-ти МИР-Русе и председател на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране Искрен Веселинов.

Той е катеторичен, че цената на електрическата енергия за пореден път се оказа най-верния индикатор за катастрофата в българската енергетика. "Не че 1,2 или 3 % ще съборят битовите абонати, не че бизнесът не следва да плати своят солидарен дълг към обществото, но когато подобно уравнение се решава само с едно неизвестно – цената, а много други „константи” са натрупани с нагло незачитане на държавния интерес, краските стават скандални", отчита Веселинов.

Той припомня, че още при преговорите за формирането на настоящия кабинет от "Патриотичен фронт" са постави условие за ревизия в енергетиката и преразглеждане на неизгодните договори с цел стабилизиране на цените на поносими нива за бизнеса и гражданите.

"Донякъде тази ревизия започна, но бавно  и колебливо. Особено след създаването на парламентарната комисия за разследване наследството в енергетиката, изпълнителната власт си даде почивка. Колкото до преразглеждането на договорите – задоволиха се с 10% намаление цената за разполагаемост на „американските марици”. Парламентът пък изгласува поредица от промени в Закона за енергетиката, които спират разпространението на гангрената, но заразената плът все така гние, боли и смърди…", заявява още депутатът.

Според него е необходимо да се вземат определени мерки, за да спре ръста на цените.

"Износът на тока да бъде натоварен с поне 10 лв. такса „задължения на обществото”. Знаем, че това са няколко фирми на съвсем не случайни хора и точно затова. Ако печалбата отиваше в НЕК, щеше да помага за разклатения му финансов баланс, а така тоя бизнес е просто далавера без отговорности. Тук резервът е между 70 и 100 млн. – т.е. сума по-голяма от това, което ще съберем от всички битови абонати за 1 година с предлаганото увеличение! Това може да стане веднага. Освен това трябва да спрем агонията с „Мариците”. Те ни струват по 1 млрд. на година  и реализират 430 млн.печалба – 43%! Такава норма на печалба има само в пиратството. Печалбата им е 2/3 от дефицита на НЕК. Дори в родното право съществува института на „стопанската непоносимост”: не може печалбата на един да води до фалита на друг. Отделно имаме непозволена според ЕС държавна помощ. Отделно в противоречие на европейските политики се поощрява ел.енергия от ТЕЦ без това да е високоефективно комбинирано производство  и КЕВР следва моментално да се събере и преразгледа финансовия модел на двете централи… Изобщо трябва да се намери премиер да издържи тежкия поглед на американския посланик и да му каже: „Разваляме тия договори както в Полша и Унгария!”. Да завършим ревизията във ВЕИ сектора и не само да прекратим порочните договори, но да търсим и неустойки. Има централи получили договори преди да са въведени в експлоатация, други строени със средства от еврофондовете, на които плащаме „инвестицията”, трети са с мощност различна от обявената… Не трябва да се прави компромис на никой, нищо че има сериозни политически лобита в тоя сектор. Впрочем гаранциите за произхода на „зелената енергия” често са доста съмнителни, но КЕВР от години не прави проверки и не въвежда ясни регламенти", коментира в тази връзка Веселинов, като добавя още, че е нужен нов пълен преглед на разходите в енергетиката - от централите до ЕРП-тата.

Той признава, че за някои от мерките е необходимо време, "но те можеше да са факт, ако управлението се бе ангажирало от първия си ден".

"Единственото решение е отлагане на спорното решение, бързо и силно действие на властта и промяна на наследените „константи” във формулите за образуване на цената. Само тогава резултатът може да е друг и да бъде приет от гражданите и бизнеса", категоричен е народният представител от "Патриотичен фронт".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама