Гърция въвежда нови данъци и вдига ДДС за някои стоки

18:09, 22 юни 15 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция планира да въведе нов данък за бизнеса, нов данък за богатите и да вдигне ДДС за някои стоки, посочи гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис в интервю за ВВС. 

Според него правителството няма да намалява пенсиите и заплатите в публичния сектор, нито да увеличава ДДС върху електричеството, както искаха кредиторите. 

Той коментира, че новите мерки ще донесат пари в бюджета на страната и ще улеснят подновяването на преговорите с кредиторите и добави, че в следващите дни предстои много техническа работа по формализирането на споразумението. 

Статакис поясни, че гръцкото правителство се е споразумяло с МВФ и другите членове на еврозоната, че бюджетният излишък за тази година ще бъде 1% от БВП, 2% през следващата и 3% през по-следващата. 

Според министъра на икономиката Гърция ще успее да плати вноската си от 1.5 млрд. евро  по дълга към МВФ до края на този месец и да избегне фалита. 

Пред AFP лидерът на еврозоната Йерон Диселблум коментира, че новите предложения на Атина ще дадат шанс за сключване на споразумение между Гърция и кредиторите тази седмица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама