В Русе отбелязаха 135 години от създаването на Държавна статистика в България

18:17, 22 юни 15 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Регионална библиотека "Любен Каравелов" бе официално открита изложбата "135 години българска официална статистика", с която се отбелязва годишнината на държавната институция.

Поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов прочете зам.-кметът Наталия Кръстева, а за добрата съвместна работа говори и директорът на Библиотеката Теодора Евтимова. Служители на ТСБ - Русе направиха кратка ретроспекция на по-важните събития в историята на институцията, отчитайки важността, която статистическата наука има при вземането на важни държавни решения. Заслужена почит бе отдадена и на "невидимите колеги" - компютрите, които се трудят ден и нощ без почивка и заплата.

Самата експозицията включва материали, притежание на Териториално статистическо бюро - Русе, свързани с историята и дейността на местните и централните  статистически служби. В изложбата  са показани и ценни книги и материали, притежание на регионална библиотека “Любен Каравелов”: „ Предварителни резултати от преброяването на населението на 1 януарий 1881 г.”; Общи резултати от преброяването на населението в Княжество България: На 1 ян. 1888 г.; Резултати от преброяване на населението в Царство България  на 31 декември 1910 г. по общини и населени места” и др.

За рождена дата на българската официална статистика се приема 25 юни 1880 г. На този ден с княжески Указ № 296 към Министерството на финансите е образувано Статистическо организационно отделение. За негов началник е назначен Михаил К. Сарафов - немски възпитаник със солидни познания в областта на математиката, статистиката, финансите и политическата икономия. Под негово ръководство се извършва първото официално преброяване на населението в Княжество България - 01. 01. 1881 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама