Община Русе ще разполага с 56 млн. лв. по новата оперативна програма "Региони в растеж"

18:31, 22 юни 15 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът Пламен Стоилов и още 38 градоначалници на големи български общини подписаха споразумения, с които Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) делегира правомощия общините сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), съобщиха от пресцентъра на местната управа. Това стана на официална церемония, която се състоя днес в МРРБ.

Седмица след официалното решение на Европейската комисия (ЕК) за одобрение на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ведомството разпредели 1,4 млрд. лв. на 39 големи български общини. С това се поставя реалният старт на програмата, по която Община Русе ще разполага с 56 млн.

С тези средства ще се изпълнят важни проекти за подобряване на градската среда, транспортната свързаност, както и за модернизиране на образователната, социалната и културната инфраструктура в града.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи споразуменията на общините, определи новата им роля на междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г. като голяма промяна. Тя посочи, че проектите и дейностите занапред трябва да бъдат осъществявани в партньорство. Предстои местните управи да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят за одобрение, обясни Павлова. Тя гарантира, че ведомството ще предоставя на общините цялата им необходима подкрепа под формата на обучения, експертизи, указания, наръчници и всичко друго, от което се нуждаят.

България е първата от 28-те страни-членки на Европейския съюз, която започва да разпределя най-много средства от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за интегрирано градско развитие и то на пълен децентрализиран принцип. Предвиденият за тази цел ресурс е 54% от бюджета на ОПРР 2014-2020 г. или 22% от общия размер на средствата от ЕФРР за България. С това страната ни застава на първо място по изпълнение на картата за устойчиво и интегрирано градско развитие, която беше приета от 28-те страни членки на ЕС.

Целта на ОПРР 2014-2020 г. е българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. За да постигнат тази цел, общините на 39-те големи български града получиха възможността самостоятелно да изберат, как да влагат предоставения им ресурс от 1.4 млрд. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама