Кметът на Добрич подписа споразумение за 28 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“

19:27, 22 юни 15 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Добрич ще има бюджет от 28 199 162,81 лева по новата оперативна програма "Региони в растеж". Днес кметът Детелина Николова подписа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството споразумение за делегиране на функции по оценка и избор на проекти в изпълнение на  Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие на Оперативна програма „Региони и растеж“2014 – 2020 г.

На официална церемония днес на местните власти бяха делегирани правомощия сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата. С това се поставя реалният старт на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която връчи споразуменията на общините, определи новата им роля на междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г. като голяма промяна. Тя посочи, че проектите и дейностите занапред трябва да бъдат реализирани в партньорство. Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение, обясни Павлова. Тя гарантира, че министерството ще предоставя на местните власти цялата им необходима подкрепа под формата на обучения, експертиза, указания, наръчници и всичко друго от което се нуждаят.

България е първата от 28-те страни членки на Европейския съюз, която започва да разпределя най-много средства от Европейския фонд за регионално развитие за интегрирано градско развитие и то на пълен децентрализиран принцип. Предвиденият за тази цел ресурс е 54% от бюджета на ОПРР 2014-2020 г. или 22% от общия размер на средствата от ЕФРР за България.

Целта на новата оперативна програма е чрез Европейския фонд за регионално развитие българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. За да постигнат тази цел общините на 39-те големи български града получиха възможността самостоятелно да изберат как да влагат предоставения им ресурс от 1.4 млрд. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама