4 г. и 10 месеца и 13 г. затвор за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

21:52, 22 юни 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд осъди на 4 г. и 10 месеца затвор Радослав Кирчев и на 13 г. лишаване от свобода Александър Георгиев за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов. Присъдите вече са факт, 7 години след смъртта на младежа.

Михаил Стоянов почина след побой от Радослав Кирчев и Александър Георгиев в Борисовата градина в София през 2008 г. Тогава студентът по медицина беше 25-годишен. Отговорните за смъртта на момчето бяха задържани цели 2 г. след случая, като до тях разследващите стигнаха чрез мобилния телефон на Михаил. Пред разследващите двамата нападатели обясниха, че заедно с други трима приятели са правили чистка на хомосексуалисти.

През годините, в които делото за убийството на Стоянов се точеше беше организиран и граждански протест срещу бавното правосъдие. Това престъпление стана повод неправителствени организации да подемат международна кампания с искане за правосъдие в разумен срок и за включване на сексуалната ориентация като признат от НК признак, на основата на който се извършват престъпления от омраза.

Присъдите на Георгиев и Кирчев не са окончателни, предстои делото да се гледа пред Апелативния съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама