Енергийният министър: Няма политически чадър върху ВЕИ сектора

08:42, 23 юни 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не може да се говори за натиск към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от страна на управляващите, защото промяната в Закона за енергетиката е инициирана от страна на министерството, а КЕВР е независим орган, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БТВ.

„Ако някой е искал да има власт над регулатора, едва ли щяхме да тръгнем в тази посока да променяме закона”, каза министър Петкова.

Много ясно трябва да бъде сложена границата между това кой какви правомощия има в държавата. Регулаторът е независим, избран е от Народното събрание и работата му е свързана с ценообразуването в областта на енергетиката. Ангажиментът на изпълнителната власт е да провежда политиките в този сектор и да осигурява адекватно управление и възможност за развитието на енергетиката, обобщава тя.

До две седмици се очаква да излезе проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в енергийните предприятия. Резултатите ще бъдат изходни данни за КЕВР, която от своя страна да предприеме компетентни действия.

Промените в Закона за енергетиката позволяват осъществяването на текущата проверка във ВЕИ сектора., като такъв контролен орган за пръв път се намесва във финансовата им дейност.

 „Правителството няма никакви цели да прави чадър върху определени кръгове във ВЕИ сектора”, каза енергийният министър.

Никой от изпълнителната власт няма правна възможност и няма ангажимент да взима решения, свързани с ценообразуването, допълни тя. Токът за бизнеса и за битовите потребители се определя от регулатора.

Претенцията, която бизнесът има, е, че кръгът на лицата, които могат да ползват тази преференция от намаляване на цената „задължение към обществото” ,трябва  да бъде доста по-широк”, коментира министърът.

Относно дефицита в сектора, министър Пекова каза, че той е в размер на 3, 7 млрд. лева и е най-големият проблем в енергетиката. Като 2,3 млрд. лева е дефицитът от инвестиционните проекти АЕЦ „Белене” (1,392 млрд. лв.) и „Цанков камък” (975 млн. лв.), по които не са възстановени разходите. Останалият дефицит е тарифен, който е в резултат на регулаторната дейност.

В момента тече обществено обсъждане във връзка с наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама