Европа ни критикува за свободата на медиите и правата на хората

09:54, 23 юни 15 25 673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Критичен доклад за свободата на медиите, за правата на хората и особено на бежанците и за отношението към хората, които имат нужда от настаняване в институции пуснаха от Съвета на Европа. Комисарят по правата на човека Нилс Муйжниекс бе в София в началото на годината, за да провери напредъка на страната ни.

Условията за живот за бежанците частично са се подобрили, но цялостният прогрес и ресурсът, нужен за осигуряване на основните им нужди, остават нестабилни. Комисарят призовава българските власти да отстранят основните недостатъци в системата за ранно откриване, оценка и насочване на търсещи убежище със специални нужди, включително деца без придружител. Той препоръчва също така подобряване на достъпа до безплатна правна помощ при процедури за предоставяне на убежище.

България трябва да направи повече, за да се гарантиран интегрирането на бежанците, получили статут у нас. В доклада си комисарят препоръчва да се разследват всички случаи на малтретиране в центровете за настаняване, както и подобряване на материални условия в тях. “Задържането в бежанските центрове трябва да бъде използвано само като последна мярка, а децата не трябва да бъдат задържани въобще”, пише той.

Комисарят препоръчва и ускоряване на деинституционализацията на деца и уверяването, че те са настанени в семейства, както и да се преразгледа системата на правосъдието по отношение на малолетни и непълнолетни, и да бъдат премахнати възпитателните интернати, в които се изпращат деца с противообществено поведение. Процесът по деинституционализация на възрастни хора с увреждания също е твърде бавен.

Друг проблем, който Муйжниекс отбелязва в доклада си, е медийната среда. Липсата на плурализъм, непрозрачната собственост и финансиране на медиите, както и издателският контрол, упражняван от политици чрез рекламни и информационни договори, са един от примерите за безпокойство, свързан с нея. Българските власти трябва да подобрят независимостта на медиите, включително чрез разпределяне на приходите от обществени рекламни и информационни договори между частните медии по прозрачен и недискриминационен начин. Държавата трябва да създаде независим мониторинг на собствеността на медиите и финансирането им, както и правила, които да ограничат концентрацията на собственост.

Съветът на Европа препоръчва още българските власти да защитават по-добре журналистите и да прегледат медийното законодателство, за да се осигури по-добра защита за източниците на информация на журналистите. Според комисарят трябва да се намали и риска от цензура или авто-цензура, като държавата се увери, че Комисията за финансов надзор (КФН) не може да налага глоби на журналисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама