Ангел Божидаров: В комисиите към ОбС не се прави нищо

10:06, 23 юни 15 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на групата на „патриотите“ в местния парламент Ангел Божидаров си ползволи да отправи остри критики към начина на работа на постоянните комисии към ОБС- Бургас по време на заседанието на Общински съвет, което се провежда днес. По думите му дневният ред не се обсъжда достатъчно задълбочено. „Комисиите минават на принципа: Добър ден, здравейте, как сте и нищо повече“. Вие нямате самочувствието да управлявате Бургас“, продължи с назидателен тон Божидаров.

Минути по-късно общинският съветник на ГЕРБ Красимира Маркович го репликира, като натърти, че избирателите щели да си кажат думата наесен. „Ние няма какво да направим, че вие не разбирате докладните и не взимате участие по въпросите“, допълни още тя.

След това дебатът се измести в страни, като се пренесе към темата за протестите на хората в Банево и Ветрен, където проектът за изграждането на канализация се бави вече доста време. По думите на Божидаров представителите на местната власт и общински съветници от ГЕРБ са били изгонени от събранието, което се проведе преди няколко дни в бургаския квартал.

„Това не е истина, вие си измисляте несъществуващи неща“, скочиха съветниците на ГЕРБ в ОБС. След това думата взе кметът Димитър Николов, който пожела да внесе разяснение по въпроса с канализацията. Той каза, че още в началото са обяснили на жителите, че процесът ще е дълъг и тежък, така че е нормално да има забяване.

Николов обясни, че 95% от кв. Банево е разположен върху гранитова скала, а на територията на кв. Ветрен има стара незаконно изградена канализация.

„Тя трябва да се затвори всеки един момент, защото всички фекални води се изливат в единствената река, която захранва северната част на Атанасовското езеро. Затова ние или трябва да плащаме глоби, или да я спрем и да изградим пречиствателно съоръжение”, каза кметът.

Той допълни, че забавянето на изграждането на канализацията е поради две причини. Едната е заради спирането на ОП „Околна среда“ за 6 месеца за цялата среда и плащанията, които бяха замразени. „Другите 6 месеца, това е заради откритите археологическите разкопки на територията на кв. Минерални бани. По силата на няколко закона, ние бяхме длъжни да спрем, за да могат всички археолози да си свършат своите ангажименти”, информира Николов.

Друг проблем за изграждането на канализацията е, че тя е проектирана със „стъклопласт тръби”. Кметът каза, че на практика те са вечни, като фирмата производител дава гаранция от 100 години. Проблемът според Николов обаче е, че се монтира бавно и трудно. „На няколко пъти искахме управляващия орган да ни позволи да подменим, за да ускорим процеса, но не ни даде това разрешение.

„Аз също не съм доволен от качеството и скоростта на работата на строителната фирма, но това бе най-доброто офертно предложение с най-ниска цена. Те спечелиха конкурса и няма как да заменим фирмата изпълнител”, обясни Николов.

По неговите думи рискът един от тези квартали да остане без канализация заради забавените срокове и условията за фазиране е много голям. Според него кв. Банево е обречен да си остане на септични ями, като дерето, където се изливат септичните ями, отиват на разкопките на Акве Калиде. „Представете си туристите какво ще видят, ако ние не подменим и не изградим нова канализация”, допълва той. Николов информира, че три пъти е сменял служителите, които ръководят проекта за канализация. 

След 10 минутни нападки и предизборни речи Бойчо Георгиев от ГЕРБ пожела да бъдат прекъснати дебатите с аргумент, че не се говори по докладната, която касае отчета на работата на комисиите към ОбС. Евгений Мосинов обаче предложи на Георгиев да излезе да се поразходи и разхлади, ако му е скучно. Все пак с 31 гласа „за“ обсъжданията бяха прекратени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама