Прокуратурата установи фрапиращи нарушения при адресни регистрации в 5 области

10:14, 23 юни 15 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверка, възложена от Върховната административна прокуратура през месец май тази година е установила фрапиращи нарушения на Закона за гражданската регистрация (ЗГР) в  пет области на страната – Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил, съобщи държавното обвинение. 

Основните нарушения са по отношение на броя на лицата, които могат да се регистрират на един и същи адрес и липсата на документи за съгласието на собственика на жилището. Съгласно ЗГР на един адрес не могат да се регистрират повече от 3 пъти броя на лицата, които могат да живеят в съответното жилище. 

Особено фрапиращ е случаят в село Киреево, област Видин, където на един адрес са регистрирани 45 човека, а на друг – 21. Според данните на ГРАО към март 2015, населението на селото е 204 души. 

По предложение на Районна прокуратура - Видин кметът на община Макреш е издал 66 заповеди за заличаване на незаконни адресни регистрации  в с. Киреево. На кметския наместник на с.Киреево са съставени два акта за установяване на административно нарушение по ЗГР.

В село Бело Поле, също в област Видин, 33 души са се регистрирали в имоти, без знанието на собствениците им. Има установени и случаи за общо 18 лица, за които собствениците на имотите са подписали декларации, но не познават лицата и регистрираните не живеят на адресите. Установен е случай на извършени адресни регистрации на пет лица в жилище, което към момента е разрушено и абсолютно необитаемо. По данни на ГРАО към март тази година в селото живеят 829 човека.

Установени са случаи, при които на един адрес в гр. Грамада, област Видин, са регистрирани 10 лица в къща, от която са останали само основите,  а жилищна постройка липсва. На друг адрес, в полуразрушена къща, от която са останали само покрив и стълби, са регистрирани  8  души. В двустайна къща с обща площ 50 кв.м. са регистрирани 22 човека, а на два адреса с площ от по 60 кв.м. и 70 кв.м. са регистрирани по 19 лица.

В адрес в село Тошевци са установени незаконни регистрирации на 25 лица на едни адрес, а на друг адрес - на 23 лица.   

Районна прокуратура – гр. Кула е направила предложение до Кмета на Община – гр. Грамада за заличаване на незаконните адресни регистрации и за закриване на адрес, тъй като в имота няма сграда. По предложение на прокуратурата са издадени заповеди за заличаване на незаконни регистрации на 206 лица, а за установените нарушения са съставени 10 акта за установяване на административни нарушения на виновните длъжностни лица.

В област Монтана прокуратурата също е установила нарушения по ЗГР. В повечето случаи става въпрос за лица, които не живеят на адресите, на които са регистрирани. Освен това има и много случаи на лица, регистрирани в полуразрушени жилища, негодни за обитаване. 

В град Вършец, например, 10 лица са записани в жилище, което няма прозорци и се руши. В село Черкарски, също в негоден за живеене имот, са регистрирани 8 човека, а в село Сумер, в къща в подобно състояние, са регистрирани 4 души. В къща с обща площ 80 кв.м. са записани 12 души, а в друга, от 50 кв.м., - 7 лица. 

Изготвени са предложения прокуратурата за заличаване на 37 незаконни регистрации. Съставени са 2 акта за установяване на административни нарушения. Три  проверки  са започнали с оглед данни за извършени  документи престъпления.

В община Средец, област Бургас, са регистрирани 166 човека, без да е приложен пълният набор от документи, изисквани по закон. 

В с. Дюлево с население 525 човека има извършени регистрации на 47 лица, а при проверката е установено, че в действителност на адресите живеят само 4.

Прокуратурата е наредила на кметовете по места да заличат незаконните регистрации. 

В село Средня, област Шумен, на адрес са регистрирани 5 човека, без знанието на собствениците. В същото село има регистрации в необитаеми жилища, като лицата в действителност не живеят там. Прокуратурата е наредила на кмета да заличи незаконните адресни регистрации. 

Окръжната прокуратура в Кюстендил също е установила нарушения  на ЗГР в градовете Дупница, Рила, Бобов Дол и Кюстендил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама