Над 25 милиона лева за Сливен с новата програма „Региони в растеж“

10:35, 23 юни 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25 895 678,16 лева ще влязат в Сливен с новата оперативна програма „Региони в растеж“, съобщи кметът Кольо Милев след официалната церемония в понеделник, на която министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи споразуменията на 39-те големи общини в страната. Предстои подбор на проектите и подаването на документите за тях пред Управляващия орган на програмата. По време на церемонията на местните власти бяха делегирани правомощия сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата.

По думите на Павлова новата роля на общините като междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г. е голяма промяна. „Това, че сега общините носят цялата отговорност за избора на проекти има и своите рискове“, посочи министърът и подчерта, че ако те сгрешат, няма да могат да обвинят Управляващия орган на програмата в липса на съдействие.

Целта на ОПРР 2014-2020 г. е българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. За да постигнат тази цел общините на 39-те големи български града получиха възможността самостоятелно да изберат как да влагат предоставения им ресурс от 1.4 млрд. лв.

Община Сливен има готовност с инвестиционната си програма, тъй като спечели финансиране от близо 500 000 лева от предишната регионална програма на ЕС „Регионално развитие“ 2007-2013, с които бяха изготвени технически проекти и обследвания на ключови обекти, част от които ще бъдат предложени за финансиране. Това са интегрираният градски транспорт, изграждането на кръгово кръстовище, благоустрояване на р. Асеновска и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама