1 200 зрелостници от Сливенско плащат сами здравните си вноски

11:00, 23 юни 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1 200 зрелостници от област Сливен, трябва да платят сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето образование.

През месеците юли, август и септември те не се осигуряват от републиканския бюджет и може да имат пропуски в здравните вноски. При повече от три неплатени вноски, бъдещите студенти ще се окажат с прекъснати здравни права, предупреждават от офиса на НАП в Сливен.

За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за юли в размер на 16,80 лв. до 25 август. Важно условие преди плащането е да се подаде декларация образец 7. Тя се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.

Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят, е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне.

Българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина, трябва да не забравят при завръщането си в България да изискват от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година-редовна форма на обучение. Същото се превежда от заклет преводач и се представя пред НАП, за да бъде коригиран здравният статус на лицето и то да може да ползва услугите, платени от НЗОК, както и да има право да ползва европейска здравна карта при необходимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама