“Шумен-Пътнически автотранспорт” спечели търга за обръщача в кв. “Б. Българанов”

12:27, 23 юни 15 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирма “Шумен-Пътнически автотранспорт” спечели търга за новия обръщач в кв. “Боян Българанов” в Шумен. Това стана днес по време на проведен явен търг.

Единствено “Шумен-Пътнически автотранспорт” участва в търга за продажбата на 1974 квадратни метра терен в района на ул. “Самара” № 5, с първоначална цена от 138 200 лв. Така с предложена оферта от 138 300 лв. фирмата придоби терена, на който ще се изгради нов обръщач за автобусите от градския транспорт.

Строителството ще започне след седмица, като вече има изготвен работен проект и фирма-изпълнител, а от “Шумен-Пътнически автотранспорт” ще вложат 200 хил. лв.

Дейностите предвиждат подравняване и очакъляване на площадката, осигуряване на течаща вода, канализация и изграждане на павилиони за почивка на шофьори и кондуктори.

Необходимостта от нов обръщач в кв. “Боян Българанов” се породи, след като старият бе продаден от Община Шумен за строителството на хипермаркет.

Въпреки протестите на живеещите на ул. “Самара” № 5 мястото определено за обръщача не бе променено.

Зелен пояс ще отделя новото съоръжение от жилищните блокове, които са в непосредствена близост. “Целта е да се намали шума от колите. От четири-пет години Общината не успява да задели средства за изграждането на обръщача. По тази причина ние направихме инвестиционно предложение, което има обществено значение. Всяка транспортна схема има обръщач, каквото е изискването на Закона за автомобилния транспорт”, коментира управителят на “Шумен-Пътнически автотранспорт” Иван Банков и добави, че площадката за съоръжението е определена и одобрена от местния парламент. Той се похвали, че фирмата вече разполага с 5 нови автобуса, които отделят незначително количество вредни газове и са значително по-безшумни.

Статута на транспортната фирма позволява тя да кандидатства единствено по Оперативна програма “Иновация” и вече има подготвени няколко проекта. По същата програма от “Шумен-Пътнически автотранспорт” очакват да пуснат в експлоатация електрически автобус, произведен в Германия.

Като тежко определи състоянието на градския транспорт Иван Банков. Основната причина за това е невъзможността предприятието да се самоиздържа и местните линии се дотират от дейности, осъществявани от фирмата в други градове на страната. “Общината отпуска около 150 хил. лв., с които се покриват част от разходите за безплатните карти на пенсионерите. Ние сме благодарни за това”, заяви Иван Банков, но уточни, че 3 200 са старите хора, ползващи подобни карти, което коства около 700 хил. лв. на “Шумен-Пътнически автотранспорт”. Банков обаче обяви, че тази практика ще продължи, защото тя има социален ефект.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама