Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли

12:56, 23 юни 15 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управителят на БНБ Иван Искров е подал оставката си, считано от 10 юли, с писмо в парламента преди минути, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Според съобщение, публикувано на сайта на Българската народна банка (БНБ), в писмо до председателя на Народното Събрание Цецка Цачева и депутатите Искров е поискал наследникът му да встъпи в длъжност на 10 юли, за да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

„По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г.“, посочва Искров в писмото си.

По-нататък управителят на БНБ в оставка призовава депутатите да не са бавят с избора на нов гуверньор, както и на попълването на екипа на Централната банка, тъй като мандатът на подуправителя Калин Христов, ръководещ управление „Емисионно“ (т. нар. „Валутен борд“) изтича на 23 октомври.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама