47,5 млн. лева получава Плевен за реализиране на проекти

13:03, 23 юни 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
47,5 млн. лева са предоставените на Община Плевен средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по ОП „Региони в растеж“. Това информира днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен, кметът проф.д-р Димитър Стойков.

Плевен е една от 39-те общини в страната, които вчера получиха общо 1,4 млрд лева по програмата. С това се поставя реалният старт на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

На срещата вчера министър Лиляна Павлова е връчила споразуменията на общините и е определила новата им роля като междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г.

Поектите и дейностите занапред трябва да бъдат реализирани в партньорство. Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение.

Доволен съм от сумата, която получихме, коментира кметът проф.д-р Стойков. Той посочи, че средствата ще бъдат вложени за редица проекти, сред които обекти от Интегрирания план за градско развитие, ремонтите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и зала „Катя Попова“. Ще бъде обновена Водната каскада и Градската градина, по програмата за трансгранично сътрудничество има партньор, с който ще се работи по превръщане на парка при село Гривица в едно приятно място за плевенчани за разходка, спорт и отдих.

Подготвят се проекти и за Скобелев парк, за крепостта „Сторгозия“ и за обходен път, който да свързва АМ „Хемус“ с Плевен. По последните два проекта Плевен ще работи в партньорство с Общината в Крайова.

Задължително през следващия програмен период трябва да се направи вторият етап на Водния цикъл на Плевен, посочи още кметът. И добави, че са необходими 200 млн. лв. Плевен няма друг шанс, тъй като водопроводната мрежа не е подменена в голямата си част, загубите на питейна вода надхвърлят 50%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама