Контейнерите за разделно събиране да не се използват за битови отпадъци призоваха от Общината

13:12, 23 юни 15 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен призова гражданите да не хвърлят битови отпадъци в контейнерите за разделно събиране.

“Отправяме апел към нашите съграждани да използват по предназначение съдовете за разделно събиране на отпадъци“, каза днес пред журналисти главният екоексперт на Община Шумен Кръстинка Радушева.

Тя добави, че проблемът е наболял особено през летните месеци, когато температурите са високи и от контейнерите се носи смрад.

Радушева обясни, че бедата идва както от гражданите, които изхвърлят в цветните контейнери битови отпадъци, така и от  честотата на събиране на контейнерите за разделно събиране.

Радушева уточни, че сивите бобри за битовия боклук се събират ежедневно, а цветните - не.

Шумен е разделен на южна и северна част, в които са поставени цветните контейнери, а фирмите, които ги обслужват са две.

Сините и жълтите контейнери на „Екопак“ се събират пет пъти месечно, а зеленият веднъж в месеца. „Екопак“ държи 72 точки с контейнери в северната част на града. Оператор на южната част е „Булекопак“ със 117 точки и там сините и жълтите контейнери се събират четири пъти месечно, а зелените един път на 40 дни.

Фирмите, които обслужват съдовете за разделно събиране ще направят подмяна на контейнерите. Вместо сегашния тип “ракла” ще се поставят контейнери тип “иглу”, които не позволяват ровенето в тях и разпиляване на боклука.

Кръстинка Радушева посочи и телефон на който гражданите могат да сигнализират общината за нередности около контейнерите за разделно събиране – 054 857 757.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама