Здравната каса даде на прокурор варненския онкодиспансер (обновена)

13:17, 23 юни 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравната каса е подала сигнал до прокуратурата за сериозни нарушения във варненския онкодиспансер. При извършената проверка в специализираното заведение контролният орган е установил, че там се провежда медикаментозна терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи.

 

По предварителни данни сумата от 29 615 лв. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от 5 месеца. При извършената проверка е установено също, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества, и неоснователно е получило сума в размер на над 50 хил. лева за опиоидни аналгетици по клинична процедура.

Общите санкции, наложени на болницата, са за 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв. За нарушенията са уведомени Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

В отговор от онкодиспансера заявиха, че засега нямат връчен официален констативен протокол, нито акт за констатирано нарушение от проведената проверка, които да съответстват на съдържанието на цитираното съобщение от сайта на НЗОК.

"Намираме за най-малкото некоректно опубличаването на данни, които подлежат на обжалване в установения от законодателството срок и в този смисъл са неокончателни. Екипът на СБАЛОЗ - Варна се придържа към добрия тон и държи да е коректен при коментар на всеки факт, свързан с живота и здравето на пациентите на болницата, и се надява това да стане валидно за всички институции, свързани със здравеопазването", пише директорът на онкодиспансера, който обаче не опровергава изнесените данни за злоупотреби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама