Правят детски градини и училища в Русенско по-привлекателни за ромите с над 2.4 млн. лв.

14:31, 23 юни 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Русе Пламен Стоилов, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Денис Кнобел подписаха днес проектно споразумение в Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресслужбата на Община Русе, като уточниха, че проектът е част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи.

Община Русе е една от общо 4-те, одобрени за финансиране, след като е преминала всички етапи на одобрение в конкуренция между общо 19 местни администрации у нас.

Проектът „Комплексен подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ е на стойност 2 458 984 лв. Той ще се изпълнява в рамките на три години.

Основната цел, която Общината си поставя с изпълнението на този проект е да се подобри животът и да се създадат подходящи условия за интеграция на ромите и другите уязвими малцинствени общности. За целта, с отпуснатите средства по проекта, Община Русе ще модернизира детски градини и училища в ромските квартали, за да ги превърне в привлекателно място за ромските деца.

Проектът предвижда още консултиране на родители от ромски произход, както и повишаване на професионалните умения на педагогически специалисти за работа в мултикултурна и мултиетническа среда. Не на последно място, инициативата е насочена и към повишаване на достъпа и качеството на здравните услуги, както и към създаване на съвременни условия за отглеждане и възпитаване на децата от ромската общност.

Партньори на Община Русе по проект „Комплексен подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ са 3 общини – Иваново, Борово и Ветово, на чиято територия ще се реализират част от дейностите, както и Русенският университет „Ангел Кънчев“, медицински център „Медика Експрес“, Сдружение на общопрактикуващите лекари, Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Еквилибриум“ и Сдружение „Българо – Румънски трансграничен институт по медиация”.

Програмата за подкрепа на социалното включване на роми се изпълнява съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, и се координира от управително звено, администрирано от Министерството на труда и социалната политика. Швейцарската страна финансира 85% от общата стойност на бюджета й (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15%.

Програмата подкрепя усилията на българското правителство по изпълнението на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020г. Основната й цел е подобряване на жизнените условия на хората от ромската общност посредством осигуряване на по-лесен достъп до услуги в областта на здравеопазването, образованието, укрепването на културната и социалната интеграция на ромската общност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама