Протестна декларация до комисията по образованието и министерството изпрати Студентския съвет на ВТУ

14:44, 23 юни 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Причината младите хора да разпратят декларацията е преведената сума от 319 964 лв. от Министерството на образованието и науката, която не достига за стипендии, съгласно извършеното класиране по успех и за специална стипендия в размер на 326 720 лв.

Становището на Министерството гласи, че недостига на средства е възникнал, поради големия брой студенти, класирани с равен бал, както за стипендии за успех, така и за специални стипиндии. „Поради приключването на проекта през летния семестър на учебната 2014/2015 година и невъзможността за увеличаване на неговия бюджет, Министерството предлага следните неадекватни варианти за справяне с недостига на средства. Висшите училища да доплатят недостигащата сума от своя бюджет. Да се намали броя на специалните стипендии, които може да получи един студент. Да се направи прекласиране на студентите, като се въведат допълнителни критерии", пише в писмото от ведомството.

"Министерството предоставя трудното решение да бъде взето от висшето училище, като така прехвърля отговорността на университетската администрация и управление, които да оберат негативите от тази несправедливост срещу студентите. Великотърновският университет не разполага с необходимите средства в своя бюджет, за да покрие разликата. Няма как да очакваме висшите училища да отделят от и без това орязаните си държавни субсидии. Великотърновският университет не може изкуствено да завиши и без това високите критерии, с цел да ощети студентите и да ги лиши от средства, които за мнозина са гаранция за продължаване на образованието и неговото обезпечаване", се казва в Декларацията на младите хора.

"Държавата ни принуждава да изберем по-малкото зло, с цел да не продължи забавянето на вече забавените стипендии по успех", пише още в разпратения документ. Декларация до Парламентарната комисия по образованието и науката и до образователното министерство, ипрати студентския съвет на ВТУ. "Председателството на Студентски съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се възмущава и протестира против поредния опит държавата да ощети университета и нашите студенти. Колегите ни са заслужили стипендиите си с отличен успех в следването си и с активна извънаудиторна дейност.

Представили са университета ни на научни форуми в страната и чужбина, борили са се да докажат себе си и да издигнат престижа на висшето образование в България. Всички специални стипендии, както и тези по успех, трябва да се изплатят в пълен размер и настояваме държавата да отпусне допълнителни средства на Великотърновския университет за това", категорични са от Студентския съвет по повод изпратените препоръки от Министерството на образованието за недостиг на средстава и преведената по-малка сума за стипендии във ВТУ.

"За пореден път образователната система се подиграва с младите хора, отблъсква ги, демотивира ги и ги тласка извън пределите на страната. Не сме съгласни с това и настояваме за спешно справяне със ситуацията", обръщат се към институциите студентите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама