Модерни роботи осигуряват достъп на туристи с увреждания до забележителностите на "Двореца"

15:11, 23 юни 15 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно от най-посещаваните места в България - Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик става достъпен все повече и за хората с увреждания, съобщиха от държавния културен институт. Негов проект е спечелил финансиране от Агенцията за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика. По него ще бъдат доставени два от най-съвременните верижни роботи - помощници за хора в инвалидни колички.

Единият е предназначен да обслужва посетителите в "Тихото гнездо", а другият ще бъде на разположение на всички желаещи да стигнат до едни от най-знаковите архитектурни културни паметници в комплекса -"Нимфеум" и параклиса "Успение Богородично". Той ще дава възможност да бъдат разгледани и всички градини в най-ниската южна част от бившата лятна резиденция на Кралица Мария - "Английски двор", "Розариум", "Гетсиманска", както и всички останали забележителности,  оставащи до момента недостъпни за хората с увреждания заради спецификата в инженерното изграждане на цялостния  архитектурно - парков комплекс.

Със собствени средства ДКИ КЦ "Двореца" вече е закупил верижен робот, който също дава възможност за достъп на хората с увреждания до немалка част от забележителностите в комплекса, но съоръжението не е в състояние да помогне на нуждаещите се да разгледат сградите и паметниците на културата отвътре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама