Отбелязаха 71 години от трагедията в Сухозем (снимки)

16:13, 23 юни 15 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пред паметника на площада в село Сухозем, община Калояново, бе отбелязана 71 - годишнината от саможертвата на лейтенант Дейвид Кингсли и гибелта на седмина местни жители. На 23 юни 1944 година американският пилот се разбива със самолет Б-17, "Летяща крепост", повреден по време на немска противовъздушна атака. На земята той убива 7 цивилни българи от фамилията Дуралийски.

На възпоменателната церемония присъстваха областният управител на Пловдив Розалин Петков, кметът на Калояново Александър Абрашев, полк. Джеймс Кроухърст - военен и военновъздушен аташе на САЩ в България, представители на Националната гвардия на щата Орегон, очевидци на събитията преди 71 години и представители на фамилията Дуралийски, кметът на Сухозем, гости и местни жители.

"71 години са кратък период от съвременната история, но достатъчно дълъг, за да бъде и поучителен и преходен. Тогава, по стечение на историческите обстоятелства, ние сме били противници, а 45 години по-късно станахме приятели и съмишленици", отбеляза в словото си кметът на Калояново Александър Абрашев.

По думите му с издигането на паметника преди 11 години се съхранява паметта за една човешка трагедия, но това показва, че пред смъртта всички сме равни. И никога повече хората не бива да позволяват  да бъдат въвличани във войни.

По време на словото на  полк. Джеймс Кроухърст в знак на почит над паметника прелетяха два американски изтребителя F – 15 от Военно-въздушната гвардия на САЩ във Флорида, които в момент участват в международно учение "Тракийски орел 2".

"Според преданията човек умира по два пъти - когато духът напусне тялото и когато спомените за него изчезнат", посочи в словото си полковникът. "Този мемориал показва, че както л-т Кингсли, така и седмината от фамилията Дуралийски ще останат в сърцата ни".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама