Бизнесът в Бургас страда от липса на кадри

17:18, 23 юни 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас е на границата на така наречения санитарен минимум по отношение на безработицата. За бизнеса става все по-трудно да си намери кадри. Това каза директорът на Дирекция „Бюро по труда” /ДБТ/ в морския град Живко Янакиев.

По негови думи работодателите трябва да се съобразяват преди да освобождават работниците си, тъй като оттук нататък намирането на заместници ще бъде по-трудно.

Броят на регистрираните безработни през май намалява в сравнение с предходния месец. Това се дължи на сезонната заетост. По-голяма част от започналите работа са в сферата на туризма. Янакиев обясни, че 5,11 % е равнището на хората без препитание в района на Дирекция „Бюро по труда”, а за община Бургас – 4 %. Това означава, че равнището на ДБТ е с 5 % по-ниска безработица от средната за страната, което е 10,1 %. Бургаско е на четвърто място по ниска безработица след Варненско и преди Русенско.

Най-висок остава процентът на безработните младежи до 29 години, както и на хората над 55 години.

В областен мащаб равнището на безработицата през миналия месец е най-ниско в община Несебър, следвана от общините Поморие, Бургас, Приморско, Карнобат, Царево, Малко Търново и Айтос. В останалите то е по-високо. Обявените свободни места в региона през месец май са 2123. От тях най-много са в сферата на туризма.  

Агенцията по заетостта е обявила нов прием по различни схеми от новия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Една от тях е тази за младежката заетост, която дава възможност на работодателите да наемат лица до 29 години.

Другата схема, която се казва „Подкрепа за заетост”, ще дава възможност за препитание на безработни лица от региона. Бюджетът на проекта е увеличен  и е дадена възможност на областните администрации да разкрият свободни позиции за отстраняване последствията и предотвратяване на природни бедствия. Броят им е общо е 860 и е разпределен по области в зависимост от равнището на безработицата. За Бургаско са предвидени общо 165 работни места, като от тях 48 ще са за превантивни дейности срещу природни бедствия.

Продължава търсенето на наши работници в Европа. Общият брой на заявените позиции са 434, като по-голяма част от тях са за Германия. Търсят се предимно работници в сферата на промишлеността. В Малта и Дания най-много работни места има за шофьори. Във Великобритания се търсят болногледачи, а в Швейцария – детегледачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама