Съдия по делото срещу Цветан Цветанов си даде отвод заради сестра си

17:35, 23 юни 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Надежда Трифонова, която компютърната система на Софийския апелативен съд определи днес за докладчик по върнатото за ново разглеждане наказателно дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, се даде отвод по случая, съобщиха от САС.

При този случай се налага избирането на нов съдебен състав. Това ще стане утре в 10 ч. в Софийския апелативен съд.

Като основен аргумент за отвода си Трифонова посочва, че е налице конфликт на интереси.

„Намирам се в много близки родствени отношения (сестри сме) със съдията , постановила присъда по частно наказателно дело, разгледано в Пловдивския районен съд, страна, по което беше настоящият подсъдим Цветанов“, пише в мотивите си Надежда Трифонова.

Според нея, повечето коментари около процеса са носили негативен смисъл. Нападките към сестра й и отправените обвинения в пристрастност и липса на обективност при провеждането на съдебното следствие, са я поставили в твърде неприятна ситуация и именно заради това си е дала отвод.

„Това ме мотивира да преценя, че съмненията в безпристрастността на сестра ми, ще се дадат повод и за съмнение в моята безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим. Въпреки, че съм съдия с дългогодишен стаж в системата , притежаващ професионалните качества да спазвам принципите на обективност и безпристрастност, считам, че в обществото не следва да остава, каквото и да е съмнение в непредубедеността на съда при разглеждането на настоящото дело, както и на всяко друго“, допълва Трифонова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама