Пешеходна алея породи спор между общината и граждани

20:16, 23 юни 15 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Точка от дневния ред на на редовното заседание на общинската Комисия по околна среда, земеделие и гори, предизвика спор между граждани и главния архитект Петър Диков.

Ябълката на раздора е пешеходна алея, която минава през дъбовата гора в кв. „Лозенец“ и стига до болница „Токуда“.

Проблемът е, че от години жителите на квартала се борят да я запазят, тъй като някога тя е била предвидена за улица. Години наред хората успешно печелят битката статутът на алеята да не се променя.

Днес обаче по предложение на главния архитект Петър Диков съдбата на проблемната алея отново се появи в реда за обсъждане на общинските съветници.

Веднага след като разбрахме, че отново ще се разглежда евентуална промяна на статута на алеята заедно със съседи в района на улица „Люботрън“ в Лозенец събрахме за два часа над 60 подписа за запазването и. Не искаме улица, а алея за разходка.“ Това каза за София Topnovini.bg Илиян Петров, който от години живее в квартала.

По думите му подписката, която са направили е не са за запазване на пешеходната алея, но и за това от тук нататък при подобни обмисляни промени от страна на общината да се прави обществено обсъждане.

„Молбата ни най-голямата е да се правят обществени обсъждания, а не всеки път да се стига до тук да гасим пожари в последния момент. Това искаме“, каза още Петров.

От своя страна Петър Диков отложи точката за гласуване. Пред София Topnovini.bg той обясни, че гражданите са разбрали погрешно доклада, който той е внесъл в комисията.

„Там от преди 20 и няколко години има план ,в който се предвижда да мине улица през дъбовата гора и да се свърже с бул. „Никола Вапцаров“. В общия план я махнахме тая улица. Аз действително обещавам от 5,6 години, че ще направим промяна в общия план. Сега направихме промяна в общия план на града, обявихме го- нито имаше алея, нито имаше улица. Няма да се строи и няма да се прави улица“, обяснява Диков.

„Има грешка в доклада, която доведе до неразбирателство. Аз за това го изтеглям. В момента си има три малки алеи, които са по метър и нещо широки, които са изградени. Като втори етап ще направим промяна в устройствения план,да махнем от там тая улица, която така или иначе никога не я е имало и да си остане пешеходна алея“, успокои главният архитект.

Според Диков разминаване в техническите процедури е довело до неразбирателството с жителите на „Лозенец“. Очаква съвсем скоро пешеходната алея да се появи като такава и в общия градоустройствен план на София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама