Започва проект "ЗАедноБЪДЕЩЕ" в Русе

06:47, 26 юни 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес, 26 юни, до 3 юли, в рамките на Фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът“, Община Русе е домакин и съорганизатор на „ЗАедноБЪДЕЩЕ“– проект на Посолството на Германия в София включващ изложби, кинопрожекции и ателиета за деца, и акцентиращ върху опазването на околната среда.

Целта на проявите е да подтикне представителите на всички възрасти към отговорно потребление и съзнателно отношение към въпросите, свързани с екологията и климатичните промени, съобщават от пресцентъра на Общината.

От 26 юни пред Държавна опера– Русе ще има изложбата „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата“. Проблемите, които тя разглежда са свързани с антропологичните изменения на климата и влиянията им върху човек и природа. 

Също на 26 юни, от 18.00 часа, в Дом Канети, съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“, се открива мултимедийната изложба „ОКОЛНА СРЕДА между КОНФЛИКТ и СЪТУДНИЧЕСТВО“. Посетителите могат да научат повече за връзката между личния лаптоп и гражданската война в Ангола например както и да направят въображаемо околосветско пътешествие. Изложбата ще може да бъде разгледана в съботния ден между 11.00 и 17.00 часа, и между 29 юни и 3 юли от 16.00 до 19.00 часа. Вход свободен.

Отново в Дом Канети, на 26 юни от 19.00 часа, ще има безплатна прожекция на документалната лента с двусмислено заглавие „Taste the Waste“: „Вкуси боклука“/“Вкуси излишъка“ на германския режисьор Валентин Турн. Зрителите ще бъдат разтърсени с мащабите на ежедневно изхвърляната, годна за употреба, храна, но и ще видят връзката между ежедневната консумация на храна и глобалните климатични промени. Филмът е на немски език с български субтитри.

„ЗАедноБЪДЕЩЕ“ ще продължи и в съботния ден между 10.30 и 13.00 часа пред Доходното здание с ателиета за деца. Малки и големи ще имат възможност сами да изработят екологични ранички и торбички и да се информират за разумното потребление на хранителните продукти. Участието в ателиетата е безплатно, съобщават още от пресцентъра на Общината.

Последното събитие в програмата ще се състои на 2 юли от 18.00 часа с комедийния филм „През юли“ - забавна смесица от историята на едно пътуване през Югоизточна Европа и лятна любовна история. Прожекцията ще се състои отново в Дом Канети от 18.00 часа на немски език с български субтитри. Входът е свободен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама