Картини и събития от римско време ще "оживеят" на първия исторически фестивал „Абритус” в Разград

07:32, 26 юни 15 / Култура 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Картини и събития от римско време ще "оживеят" на започващия днес в Разград Първи исторически фестивал „Абритус”. Тридневното атрактивно събитие ще се състои на територията на античния римски град Абритус, съобщи директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм” Цветана Бенонова.

Фестивалът ще започне с официалното откриване на реновирания по проекта „Абритус - мистика и реалност” археологически резерват. Церемонията е от 18.30 часа пред новоизградения Интерактивен музей със символичния ритуал „Абритус поднася ключа от своите градски порти на Рим”. Сред гостите на събитието ще бъде и президента на  "Gruppo Storico Romano" от Италия Серджо Якомони.

Откриването на самия исторически фестивал е от 20 часа на сцена „Театрон”, където ще бъде обявена жрицата, покровителка на античния град Абритус. Ще се проведе и ауспиция - ритуал с птицегадание и ще бъде запален лагерният огън пред Крепостната стена на Абритус.

Посетителите ще се насладят и на мистиката на ритуалния танц, който ще разкрият група „Пагане” към школа „Бага-Тур” - Стара Загора, а Капанският ансамбъл ще представи новия си спектакъл „Абритус - Хръсград - Разград“.

Началото на втория фестивален ден ще бъде поставено с демонстрации на занаяти в базара „Наследството на Абритус”. Гocтитe на фестивала ще могат дa oпитaт винo и яcтия, пpигoтвeни пo дpeвни pимcки peцeпти.

Ще има също демонстрации на римска медицина и фармация, на настолни игри, на антични костюми, римски спортни игри „Пентатлон”, като победителят ще бъде увенчан от жрицата, покровителка на Абритус.

За децата са предвидени също много инересни занимания, като търсачи на съкровища и училище за млади воини, където представители на различните клубове за възстановки ще обучават малчуганите на дуелиране и бойни техники.

В 20.30 часа събитията от полигон „Римски лагер” се прехвърлят във вила „Урбана”, където започва „Сцена на вековете”. Там италианският клуб „Danze Antiche“ ще представи римски танци и бели денс, посетителите ще видят и театрализираната възстановка на римска сватба, представена от разградския клуб „Абритус”. На сцената ще се качат и балет „Вега”, които ще покажат египетски танц, а магията на огнените ритми ще представят група „Вакали”.

Третият фестивален ден е посветен основно на заниманията за деца, в Античния град ще има игри „Търсачи на съкровища“, а в Интерактивния музей всеки ще може да си изсече сам римска монета или да реди мозайки.

Първото издание на Историческия фестивал ще завърши с разходка из обновения Археологически резерват „Абритус”. Амбициите на общината са той да стане ежегоден и да добие мащаба и популярността на Панаира на киселото мляко, който се провежда ежегодно в лудогорския град.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама