Прокуратурата даде на съд бившата кметица на пловдивския район "Централен"

13:08, 26 юни 15 / Любопитно 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу бившия кмет на район "Централен" Райна Петрова и Надежда Минчева, собственик на фирма в град Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

Райна Петрова е обвинена в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 282, ал.2 във вр. чл.26, ал. 1 от НК.

От началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на район "Централен" при Община Пловдив, тя не е изпълнила служебните си задължения да осигури самостоятелно провеждане на процедура по реда на ЗОП (Закона за обществените поръчки) от страна на директорите на 14 детски градини, които са третостепенни разпоредители с бюджетни кредити при района.

Директорите на детските градини са възложители на обществени поръчки и това включва правото им на самостоятелен избор  на доставчик на хранителни продукти.

Петрова е обвинена и за това, че е превишила правата си – иззела е правомощията на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнител и лично е определила изпълнител на договорите по ЗОП.

Сключени са договори с пловдивско дружество със собственик Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни, ръководни указания и им е спуснала предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя. 

Целта е била да са набави облага за пловдивско дружество чрез получаване на парични средства в размер на 24 846.08 лв. за 2012 г., 20 008.95 лв. за 2013 г., или общо на стойност 44 855.03 лв., от сключените доставки на храни в район "Централен".

От деянието са настъпили немаловажни вредни последици – доставки на храни, които не отговорят на изискванията за качество, с което се затруднява дейността по изхранването в детските заведения, накърнява се авторитета и доверието в местната власт и нарушава принципа за свободна и лоялна конкуренция.

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние - престъпление по чл. 304 б, ал. 1 от НК. През юни 2013 г. в Пловдив тя е приела дар, който не й се следва – подaръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв.  от Надежда Минчева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – зам.-кмет на район "Централен" във връзка със службата му за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти за детските ясли и детските градини на територията на района, което включва договаряне към конкретно дружество и сключване на договор за изпълнение със същото дружество, чийто собственик е Надежда Минчева.

 Надежда Минчева  е обвинена също за търговия с влияние – чл. 304 б, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК, за това, че през юни 2013 г. в Пловдив е дала дар – подаръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. на Райна Петрова, която твърдяла, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 360 000 лв. за доставка на хранителни продукти по основните групи храни за нуждите на детските ясли и детските градини на територията на района, която включва покана за договаряне към дружеството, чийто собственик е Надежда Минчева и сключване на договор с него.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.

Райна Петрова е с мярка за неотклонение "Подписка", а Надежда Минчева е с "Парична гаранция" в размер на 5000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама