Медиите у нас все по-малко толерират хората с нетрадиционна сексуалност

15:24, 26 юни 15 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация в България са силно засегнати, заради речта на омразата срещу ЛГБТ общността, която се отдава на непропорционално голямо медийно внимание към тях. Гласовете на защитниците им са отслабени или несъществуващи.Няма почти никаква информация за ежедневните проблеми на ЛГБТ общността в онлайн медиите.

Това са заключенията на изследване на Института за модерна политика "Топ -13 на табуизираните теми в българските онлайн медии - 2014", цитирано в анализа "Отразяването на ЛГБТ в българските онлайн медии: предобладаващо стереотипизиращо и хомофобско". Анализът, подготвен за Асоциацията на европейските журналисти - България, от медийните анализатори Константина Василева и Петър Галев, също проследява медийно темата за ЛГБТ.

Той включва всички публикации в български онлайн новинарски медии в периода 1 януари - 31 декември 2014 г, засягащи темата ЛГБТ или представители на ЛГБТ общността. Изведени са 10-те онлайн медии, които имат най-много публикации по темата, както и 10-те най-популярни онлайн медии в страната според Alexa.com.

Всички материали, чиито заглавия споменават ЛГБТ са оценени според своя тон/отношение към представителите на ЛГБТ.

Над половината от всички изследвани материали по темата имат негативен спрямо ЛГБТ характер. Позитивни са едва 17% от всички материали. Тенденциозно отсъстват статии, които призовават към някакво позитивно действие - към помощ за ЛГБТ общността или участие в подписка или инициатива в нейна подкрепа. Притеснително е наличието на материали с обратен знак - подтикващи и призоваващи към насилие и саморазправа с хора, принадлежащи (или заподозрени в принадлежност) към ЛГБТ общността.

Шест от десетте онлайн медии, които са най-активни по темата, имат отношение, вариращо от осмиващо до откровено хомофобско. Най - категорично е отношението на Blitz.bg, където рядко присъства неутрално отразяване. Положителни спрямо ЛГБТ материали пък почти отсъстват. Съвсем малко по-добра е ситуацията с агенция Pik.bg, ibox.bg (включващо сайтовете news.bg и lifestyle.bg) и dnesplus.bg. Това са също и медиите, които заедно с Dnevnik.bg са публикували най-голям брой материали на тема ЛГБТ през 2014 г.  От отрицателната страна на скалата застават и считаните за по-мейнстрийм медии 24chasa.bg и trud.bg. Тоналността на двете издания почти се припокрива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама