Правителство, синдикати и работодатели решиха - няма да съкращават хора в сектор „Енергетика”

19:10, 26 юни 15 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Разходите в сектор "Енергетика" ще бъдат намалени за сметка на външните услуги, съкращение на персонал няма да има", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на синдикалните и работодателските организации в министерството. 

Според Теменужка Петкова единственото място откъдето могат да се съкращават средства са разходите на държавните предприятия за външни услуги. Оптимизирането може да е с 10%. В това влизат консултантските услуги, договорите за абонаменти и ремонти, които са 257 млн. лв. за 2014 г. 

В крайна сметка, до това компромисно решение стигнаха правителството, работодатели и синдикати след 4-часова, среща в Министерството на енергетиката. Очакваше се срещата да приключи с единно решение за това какво да се направи, така че цената на тока да удовлетворява всички страни. 

Проблемът обаче е, че 10% от тази сума прави едва около 25 млн. лв. Тези средства са крайно недостатъчни за покриване на дефицита в сектора. Министър Петкова заяви категорично, че няма да се намаляват разходи от персонал, въпреки настояването на бизнеса, че възнагражденията в сектор „Енергетика“ са твърде високи.

„Другата тема, около която се обединихме е за т.нар. високи възнаграждения в сектора. На срещата присъстваха всички изпълнитерни директори на дружествата от държавната енергетика. За ваша информация ще кажа, че средната брутна работна заплата в държавната енергетика е 1919 лв., а най-високата заплата в АЕЦ „Козлодуй“, на главния инженер, е 3630 лв.“, съобщи Петкова.

Въпреки, че министър Петкова каза, че „са се обединили“ около темата за възнагражденията, останалите участници в срещата не мислеха така.

„От срещата стана ясно, че останахме със синдикатите на позициите, на които си бяхме. За нас има възможност за намаляване на разходите и това включва разходите за персонал. Казаното за възнагражденията, че не са високи, не е вярно. Те са два пъти по-високи от тези в преработващата индустрия“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък заяви, че от орязването на разходите за персонал дори и да се случи няма да доведе до намаляване на цените в сектор енергетика. Той повтори идеята си за създаването на специален държавен фонд за изкупуване на скъпата енергия. Тепърва обаче ще се водят разговори с финансовото министерство как ще се попълва той.

Другият спор, който възникна беше за това с колко се е понижил товара в електроенергийната система на страната следствие на протеста на бизнеса срещу нереформирания енергиен сектор.

Според държавната компания Електеоенергиен системен оператор понижението на товара е било с около 46 мегавата, а според разпространено съобщение от Българската стопанска камара спадът на потреблението е три пъти повече. На пресконференцията беше обявено, че вярната информация е на ЕСО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама