2500 участници очаква съборът край с. Дебрене

06:28, 27 юни 15 / Култура 25 806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес за 47-и пореден път в община Добричка ще се проведе фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”. От 1997 година с решение на Добрички общински съвет, всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка, ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се оглася от фолклорната магия.

 Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и

любовта на поколенията към българското народно творчество. Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” за  поредна година е включен в Националния културен календар на България.

Към началото на месеца получените заявки за участие са били над 2270 от седем области от страната – Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Разград и Варна са заявили, че ще се включат в събора. Те ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, и ще изпълняват автентичен български фолклор. Във фолклорната проява ще се представят 102 певчески групи, 22 танцови състава, 21 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 13 индивидуални изпълнители инструменталисти. Очаква се броят на участниците да нарасне до 2500.

Традиционно в събора се включват състави и индивидуални изпълнители от общините Добрич, Балчик, Шабла, Ген.Тошево, Крушари, Каварна,Тервел Аксаково, Суворово, Девня ,Ветрино, Аврен, Вълчи дол, град Варна .

Най-много са участниците от община Добричка.Участниците от общини които не са от област Добрич са 532.

Най-малкият участник в събора е Симеон Тачев на 4 години от с.Царевец, община Добричка , а най-възрастният е 85 годишната Жечка Добрева от град Шабла, област Добрич.

Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти и павилиони.

        

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама