Произвеждаме около 37 хиляди тона череши на година

19:08, 27 юни 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 37 хиляди тона е годишното производство на череши в България, като повече от 15 процента от тях са от кюстендилския регион, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.

 При последната кампания за директни плащания на земеделските производители са кандидатствали над 115 хиляди земеделци. Те са декларирали 3,7 милиона хектара площи, от които за череши са 23 хиляди хектара, съобщи Танева.

Министърът подчертава, че страната ни може да намира все повече пазари за реализация на продукцията, която предлага, благодарение на създадения вчера Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и 16 държави от Централна и Източна Европа.

„България бе избрана за седалище на този център за сътрудничество в областта на селското стопанство, с възможността да комуникира с тези 16 страни от Централна и Източна Европа за обединяване на усилията в производствата на отделни видове хранителни продукти и суровини от селското стопанство, с цел търговия с Китай, което е перспектива за пазарите. Ние можем да произвеждаме много качествени продукти”, казва земеделският министър.

Посоката, в която България трябва да работи, е възможностите за пазари, на които земеделските продукти да са на добри цени, за да се увеличат доходите на производителите, допълва Танева.

Въпреки руското ембарго, което сви износа на българските плодове и зеленчуци, за Русия е бил предназначен 75 процента от износа на череши, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама