Гръцкият парламент одобри референдума

08:12, 28 юни 15 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 178 гласа „за” и 120 „против” предложеният референдум от гръцкото правителство заради реформите срещу предоставяне на финансова помощ от международните кредитори бе одобрен от гръцкия парламент, съобщи Франс прес.

Референдумът е подкрепен от политическите партии СИРИЗА, „Независимите гърци” и „Златна зора”. Против са били представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката „Потами”.

„В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, чийто  краен срок е 30 юни, е изключена от управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард, съобщи още ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник", казва Лагард.

Според нея готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни, а тогава гърците ще гласуват за предложения, които вече няма да са в сила.

Гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните условия, които поставят кредиторите, призовава гръцкият премиер Алексис Ципрас, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността", казва Ципрас.

Той заявява, че няма да молят председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да им дадат разрешение за организирането на референдум, защото такъв ще има "независимо дали им харесва или не.

Ципрас разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Германският финансов министър Волфганф Шойбле, цитиран от Франс прес, казва, че Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни.

Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвижда Шойбле, но уверява, че ще остане член на еврозоната. Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни.

Управителният съвет на Европейската централна банка ще заседава днес заради вероятността  от дефолт на Гърция, по информация на Франс прес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама