Преосвещават един от най-старите скални манастирски комплекси в Европа

08:15, 28 юни 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На едни от най-ранните скални манастири не само на Балканите и въобще в Европа – Гяур евлери, край крушарското село Балик днес ще бъде поставена икона на Св. Иван Рилски – покровител на българския народ. Инициативата е на Регионалния исторически музей в Добрич. Отец Велико от църква „Св. Троица“ ще извършени преосвещаване на манастира.

Скалният манастирски комплекс е от най–ранните в Европа. Доказан религиозен живот в тях има още от времето на V – VI в. сл. Хр. Учени смятат, че по това време имало преселници от Близкия Изток, прокудени от персийски нашествия.  500 години по-късно тези пещери, познати на местните, се превърнали в убежище на монаси по времето Първото българско царство. Най-голямото им средоточие е край селата Балик и Оногур. Някои учени предполагат, че център на монашеския живот по тези места е бил манастирът Гяур евлери, чието име означава “къщи на неверници”. 

Скалният манастир е разположен върху десния бряг на река Суха. Някои изследователи го сочат за най-големият ранновизантийски скален манастир от V-VІ в. в България. Манастирският комплекс е разположен на три нива и включва църква, параклис, игуменарница и голяма общежително скално помещение. Централната църква католикон е старателно изсечена с наос под формата на квадрат с дължина 3.10 м и височина 1.90 м. Върху източната стена е оформен триделен олтар. По коридор се достига до голямо общомонашеско скално помещение, в което е вдълбан кладенец за вода. Църквата има квадратен притвор, а до него параклис с правоъгълна апсида. Северно от параклиса има трапезария и игуменарница. Манастирът е преизползван през Х в., за което свидетелства керамиката в подножието и няколко руноподобни и кирилски надписа. Северно от манастира има още две уединени отшелнически килии и църква-гробница „Сандъкларъ маара” за погребение на монасите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама