Българският пазар няма да бъде засегнат от ситуацията в Гърция

09:02, 28 юни 15 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговският стокообмен между България и Гърция е еластичен и няма да бъде засегнат от лошата ситуация в южната ни съседка, защото „това са стоки от първа необходимост”, които винаги ще имат пазар, коментира в сутрешния блок на Нова ТВ бившият министър на финансите Муравей Радев.

За България е важна ситуацията в Гърция, но няма причини да има негативен резултат за държавата ни, каза Радев. Той добави, че имаме 4 банки с гръцки собственици, но те в момента са много стабилни и в тях няма гръцки ценни книжа, които да ги повлекат надолу.

„Най-лошият сценарий е вече факт”, казва за положението на Гърция Радев. Той коментира, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е решил „да си измие ръцете и да прехвърли отговорността” с референдума на 5 юли, след като „набута Гърция в тая безизходица”.

Невъзможността гърците да платят 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд означава фалит на страната, коментира Муравей Радев.

Спасителният транш от 7,2 млрд. евро се губи на 30 юни, когато изтича срокът на сегашния спасителен план, но по-страшното е, че няма да има споразумение с бъдещите кредитори, казва още бившият финансов министър. Това според него означава липса на основание на Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно. Когато това стане, гръцката финансова система „ще се изпари за броени дни”, допълва той.

„Гърците вече взеха да плащат данъци”, коментира Радев, обобщавайки, че правителството има да събира в размер на 80 млрд. евро данъци.

16% от гръцкия Брутен вътрешен продукт са само от пенсиите на гърците, а в България са наполовина, констатира той.

В Гърция няма да функционират банките, но няма да фалират, което ще означава паника на вложителите, каза още бившият министър.

„Представяте ли си как работи една финансова система без банки?”, пита реторично той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама