Томислав Дончев: Няма място за паника заради Гърция

10:50, 28 юни 15 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евентуален фалит на Гърция би имал негативен ефект и у нас, смята вицепремиерът по икономически въпроси Томислав Дончев. "Ще има трансграничен негативен ефект, когато икономиката на една съседна държава страда. Още повече, че ние имаме интензивен стокообмен", каза той в ефира на БНТ.

Според него обаче все още е рано да се правят конкретни прогнози. "Всичко зависи от сценариите, които се развият. Те са много. Фалит на държава, която е член на еврозоната не е имало никога. Нямаме преки аналози, когато коментираме ситуацията там, но ще има негативен ефект. Би имало и положително въздействие, следствие на миграцията на бизнеса и на компаниите тук, заради отличните данъчни ставки и по-стабилната страна", коментира Дончев.

Той бе категоричен, че между икономиките на България и на Гърция не може да се прави аналог. "България поддържа вътрешен дълг под 30 %. Ситуацията е съвсем различна, те са малко под 200 % дълг спрямо БВП, т.е. те дължат това, което цялата им икономика би изработила за година и десет месеца. Не може да става дума за сравнение", категоричен бе вицепремиерът.

"Понякога в икономиката последиците от кризата не са толкова силни и опасни колкото негативите, които носи паниката", каза още Дончев. "Паническите реакции на институции и хора нанасят големи щети и това е най-характерно за банковата система", продължи той и заяви, че българските граждани трябва да са спокойни, защото място за паника заради ситуацията в Гърция няма.

Дончев посочи още, че е трудно да се каже дали Гърция ще фалира окончателно във вторник. "Искането за референдум е упражнение изцяло с вътрешнополитически характер, за да може правителството на Ципрас да излезе от тежката ситуация. Там има особено вътрешно противоречие. Поради мандата, с който е избран, поради обещанията, които е дал, той не в позиция да приеме решенията на кредиторите. Само преди няколко месеца по време на предизборната кампания основните тези бяха в обратна посока. На първо място референдумът може да бъде мислен като начин вътрешнополитически да се отиграе ситуацията. Другият възможен сценарий е опит да се спечели още време. Дали ще има опит за сделка в последния момент или план Б вече е в ход, ми е трудно да кажа. На фона на всички рискове и опасения, знам за хора, които са се самоубили, заради дълговете си, но не съм чувал за изчезнала държава поради дълговете си", заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама