ЕЦБ се събира спешно заради Гърция

11:02, 28 юни 15 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управителният съвет на Европейската централна банка се събира днес на фона на увеличаващата се вероятност от дефолт на Гърция, предаде АФП. В него влизат шестима от Изпълнителния комитет на банката и 19 управители на централни банки на страните от еврозоната. Съветът е упълномощен да вземе решение за отпускане на извънредни заеми на гръцките банки.

След изявлението на премиера на Гърция Алексис Ципрас за провеждането на референдум за сделката с кредиторите, дълги опашки се извиха пред банкоматите в южната ни съседка. Според Ройтерс в една трета от банкоматите запасите от евро са свършили. Банките са обещали обаче да попълнят резервите им. Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени близо 600 милиона евро.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери, че страната му продължава да се бори за постигане на споразумение с кредиторите до крайния срок – вторник, 30 юни, когато приключва втората спасителна програма за Гърция. Това е и датата, на която страната трябва да изплати 1,5 милиарда евро на МВФ. Невъзможно е плащането да се извърши без кредиторите да отпуснат средства.

Според Варуфакис ЕЦБ трябва да действа и да плати директно на МВФ 1,5-те милиарда евро. ЕЦБ ни дължи 1,9 милиарда евро. Нека ги даде на МВФ, каза той пред журналисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама