BBC: Европа спира парите за гръцките банки

12:15, 28 юни 15 / Свят 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската централна банка ще спре помощта в гръцките банки в неделя, твърди BBC. Финансовите институции в южната ни съседка зависят пряко от помощта на Европа. Както София Topnovini.bg съобщи, Управителният съвет на ЕЦБ се събира по-късно днес.

Гърция най-вероятно ще трябва да обяви банкова ваканция в понеделник, а след това да наложи и контрол върху плащанията, е казал източник пред BBC. След изявлението на премиера на Гърция Алексис Ципрас за провеждането на референдум за сделката с кредиторите, дълги опашки се извиха пред банкоматите в южната ни съседка. Според Ройтерс в една трета от банкоматите запасите от евро са свършили. Банките са обещали обаче да попълнят резервите им. Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени близо 600 милиона евро. Опашки има и днес.

Контролът върху капитала, който най-вероятно ще бъде наложен, ако ЕЦБ спре финансирането, представлява ограничение върху това колко клиентите на банката могат да теглят от сметките си. Засега гръцкото правителство е дало сигнал, че не иска да се стига до там. Подобна мярка бе въведена в Кипър преди години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама