По-богати сме от 74% от хората по света

12:16, 28 юни 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Макар традиционно да сме свикнали да смятаме, че българите са много бедна нация, то последният анализ на "Инфограф" показва, че това може би не е точно така. Според данните на Евростат и Световната банка за 2013 г. България има по-висок стандарт на живот от 74% от останалите държави в света. От общо 190 страни, за които СБ събира данни, нашата държава е по-богата от 115.

Данните показват, че стандартът на живота в страната ни е с 62.7% по-висок от този в държавите със среден доход и с цели 8 пъти по-висок от този в държавите с нисък доход.

"Вероятно погрешното разбиране за това реално колко нисък е стандартът на живот в България произлиза от постоянните сравнения с държавите от Европейския съюз (ЕС). Един от най-ярките примери за това е небезизвестният факт, че България е най-бедната страна в ЕС. И макар това наистина да е така, трябва да се отбележи, че ЕС представлява един своеобразен клуб на богати страни. Всъщност, в основната си част представлява клуб от много богати страни", коментират от "Инфограф". И допълват: "Да си последен в клуба на богатите може би далеч не е най-завидната позиция. Обективният прочит на проблема обаче показва, че България далеч не е сред най-бедните страни в света, макар все още да изостава значително от развитите икономики".

Според техния анализ доходите в страната ни продължават да се покачват и разликата със средните за ЕС нива се свива. Така ако през 2000 г. доходът на човек в България е бил едва 29% от средното ниво, то в края на 2013 г. той достига 45%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама