БСП: Има хаотичност в действията на правителството (обновена)

13:03, 28 юни 15 / Политика 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омразата и разделението в българското общество продължават да се задълбочават чрез прояви, които подтикват към тях, заяви председателят на БСП Михаил Миков на днешния пленум на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Наблюдава се хаотичност в действията на правителството и нестабилност в коалицията, проявяваща се чрез вътрешни противоречия, каза той, като подчерта, че измененията на законите се осъществяват трудно.

Основните акценти във вътрешната политика на страната през последните два месеца са напрежението в Гърмен и в „Орландовци“, разполагането на военна техника на територията на България, протестите срещу увеличението на цената на тока, както и предложеният от президента референдум.

Националният съвет на БСП е против разполагането на тежка бойна техника в страната, каза Миков и сподели, че партията не подкрепя непоследователното и нерегламентираното поведение на българското правителство в лицето на министрите на отбраната и на външните работи.

„Като равноправен участник на международната сцена България сама трябва да определи източника на заплахите и необходимото ниво на защита“, заяви председателят на БСП и подчерта, че Русия не е военна заплаха за държавата.

„Многократно се твърдеше, че заемът от 16 млрд. лева няма да се ползва за въоръжаване, а се чуват гласове за залягане на части от бюджета за закупуването на техника“, допълни той.

Михаил Миков представи и основните проблеми, които са залегнали в секторните политики. Решението за отделяне на 2% о БВП за отбрана той определи като самоцелна задача измежду липсващите средства в сектори като здравеопазване и образование. Сагата с цената на тока най-ясно показва непроменената политика на управляващите.

„По никакъв начин не се мисли като реална възможност за свиване на дефицита чрез развиване на проекта АЕЦ "Белене", а постоянно се казва, че той тежи“, каза Миков.

Пенсионната реформа не отговаря на демографската карта в страната, смята той.

„Наясно сме, че в НОИ има дефицит, но решението трябва да се търси сега“, каза още председателят на партията.

Здравната реформа от своя страна ощетява дори тези, които си плащат, и в същото време не се отчита покачване на здравеопазването.

"Предлаганите промени в Конституцията имат едничката цел да засилят влиянието на управляващата коалиция в съдебната власт", коментира лидерът на БСП.

С промените ще бъдат капсулирани отделните сегменти вътре в съдебната власт", сподели Миков. Той коментира, че не се отговаря на въпроса къде е обществеността във Висшия съдебен съвет и че се създава тежко напрежение между министъра на правосъдието и съответното съсловие.

„Провеждането на референдум заедно с местните избори ще създаде изключителни затруднения в изборния процес“, както и във времето за гласуване и отчитането на резултатите, изрази безпокойствието си.

Няма яснота как ще изглежда географията на страната и каква ще бъде относителната тежест на отделните избирателни райони при мажоритарното избиране на народните представители. Той отчете, че има сериозен риск от засилване на корпоративното влияние през листите на различни партии чрез преференциалния вот, затова въпросът трябва да бъде отчетен при подреждането на листите.

БСП продължава да бъде опозиция на управлението, каза лидерът на партията, като посочи, че това се дължи на законодателните инициативи с лява насоченост.

Преди началото на „пленума на истината“ Атанас Мерджанов от БСП заяви пред медиите, че очаква разсъдлив и мъдър резултат на днешния пленум, като отбеляза, че това ще бъде добра изходна позиция на местните избори.

БСП трябва да остане единна, каза зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев пред централата на БСП. Той спомена, че има проблеми, които е добре да бъдат изчистени сега, а не да се провлачват във времето.

На днешния пленум на БСП се очаква партията да приеме стратегия за предстоящите местни избори, да направи равносметка за политическата ситуация в страната, за участието на Столетницата в кабинета "Орешарски", както и да направи структурни промени в ръководството си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама