250 населени места под риск от "изборен туризъм"

14:41, 28 юни 15 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
250 населени места в общини от цяла България с в риск от "изборен туризъм", показват данните на Института за развитие на публичната среда. В тях от началото на годината са регистрирани необичайно висок брой нови граждани. Които могат да обърнат вота в по-малките населени места.

От института са пресметнали и какъв е процентният риск от това, спрямо броя на новорегистрираните. Дадена е и сравнителна статистика за това колко души са се регистрали в населените места през тази и през миналата година, като данните показват фрапиращи разлики.

Така например в родното село на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов Сирищник (Пернишко) новорегистрираните са 59, а за цялата 2014 г. - едва 7. Общият брой на населението по постоянен адрес е 197 души и от институтва изчисляват, че рискът е 26.9%.

Сред най-фрапиращите примери е с. Тошевци (Видинско). Там постоянното население е 125, но през тази година има 251 новорегистрирани. Процентът на риска там е 196.8%.

Новите регистрации в първомайското село Драгойното пък са 180, а населението - 300. Там рискът е оценен на 57%.

В случай на приблизителен паритет между двама кандидат-кметове в малките население места са достатъчни и 30-40 гласа, които да обърнат вота в ползва на "правилния", коментират изборни експерти.

Картата, подготвена от Института за развитие на публичната среда, може да видите тук: http://azglasuvam.net/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама