ЕЦБ няма да увеличи парите за Гърция, но няма и да ги спре (обновена)

16:18, 28 юни 15 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската централна банка (ЕЦБ) реши на извънредно заседание днес да запази механизма за предоставяне на спешна ликвидност за гръцката банкова система, но също така и да не отпуска нови средства за тази цел. Така средствата, с които гръцките банки разполагат, остават 89 млрд. евро.

Ако те не достигнат, банките в Гърция ще трябва да наложат ограничения. Решението от Франкфурт идва броени минути преди насроченото за 16 часа в Атина заседание на  Съвета за финансова стабилност на Гърция. На него ще се обсъжда какво да се предприеме в новата ситуация, съобщи финансовото министерство. В него участват Варуфакис, заместникът му Димитрис Мардас, управителят на централната банка Янис Стурнарас, ръководителят на Гръцката банкова асоциация, председателят на гръцкия фонд за подпомагане на закъсали банки HFSF и директорът на регулатора Комисия за капиталовите пазари.

Междувременно стана ясно, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е поканила лидерите на всички големи германски партии на кризисна среща в понеделник, за да обсъдят кризата в Гърция. Председателите и лидерите на парламентарните групи на всички партии, представени в германския парламент, включително опозицията, съставена от Зелените и левицата, са били поканени да присъстват на заседанието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама