Разнопосочни сигнали за евентуална широка лява коалиция в Русе за местните избори

16:22, 28 юни 15 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не толкова сигурна изглежда вече идеята за създаване на широка лява коалиция в Русе за предстоящите местни избори. След вчерашната общинска конференция на БСП, на която бе номиниран Божидар Йотов за кандидат за кмет, останалите партии в ляво на политическия спектър вече не излъчват предишния оптимизъм, а някои от тях директно критикуваха поведението на БСП. 

По време на пресконференция днес от партия "Български социалдемократи" заявиха, че ще търсят нови възможности за коалиции в Русе, след като от БСП са нарушили коалиционната култура и са издигнали самостоятелен кандидат. От там изразиха съжаление, че единствено в Русе (от всички областни градове) няма да има подобно обединение. Въпреки това хората на Георги Анастасов бяха категорични, че ще водят преговори с останалите леви партии за постигане на все някакво обединение в ляво. 

Общинският председател на "АБВ" - Русе Стелиян Стефанов директно разкритикува поведението на БСП. За Topnovini.bg той коментира, че явно в червената партия има твърде много от старите кадри, които не желаят промяна, нямат намерение да дадат път на младите, и са се вкопчили във властта заради меркантилност. Стефанов обаче все още не изключва някаква форма на обединение на левите партии, което обаче ще трябва да стане без БСП. Що се отнася до евентуален втори тур на изборите за кмет, от "АБВ" ще загърбят различията, и ще подкрепят левия кандидат, който и да е той.

Лидерът на партия "Българската левица" - Русе Мариян Димитров бе още по-краен в изказването си, като коментира, че на практика изборите ще бъдат "състезание с два коня, организирано от кръга около хотел "Космополитан". Той също критикува поведението на БСП, което според него е довело до изключването на всички коалиционни партньори от разговорите за предстоящите избори. Що се отнася до евентуално ново обединение, от "Българската левица" са против коалиция с "АБВ" - както заради участието им във властта, така и цялостното им поведение на политическата сцена. Димитров коментира още, че при евентуален втори тур на изборите за кмет в Русе партията му ще подкрепи всеки, освен настоящия кмет Пламен Стоилов. 

На противоположния полюс в оценката си бе самият Божидар Йотов, който заяви, че е привърженик на идеята за ляво обединение в Русе и ще продължава да работи това да се случи. "Независимо от решенията на вчерашната конференция, ние ще намерим място за коалиции, които се базират на равнопоставеност и ясни принципи", коментира той. Йотов отхвърли обвиненията за проявено високомерие. Бившият кмет на Русе заяви, че разговори ще продължават да се водят и лично той ще направи всичко възможно, за да може градът да получи това управление, което русенци заслужават. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама