Семинар на тема "нанотехнологии" организира Русенският университет

17:28, 28 юни 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Машинно-технологичен факултет на РУ „А.Кънчев“ организира семинар на тема „Материали и микро/нано технологии за биосъвместима електроника“, съобщават от учебното заведение. Той се осъществява с помощта на проект BG 051 PO 001-3.3.060008 „Подпомагане израстването на научните кадри в инженерните науки и информационните технологии” и в рамките на Българо-румънския център по микро/нано технологии.

Невроелектронните импланти се използват за диагностика или протезиране, като подобряват живота на много пациенти. Освен известнтие успехи в слуховото имплантиране и мозъчното стимулиране, в бъдеще те ще бъдат използвани във всяка анатомична система, контролирана от неврони. Пълното реализиране на тези възможности ще зависи от степента на интеграция на функционалните импланти с тялото. Тя се затруднява от кинетичната природа и механичната податливост на нервната тъкан, както и от ограничените ни възможности избирателно да контролираме невронните вериги. Преодоляването на тези предизвикателства би разширило областта на използване на неврониите интерфейси, както и тяхната дълговечност. 

В тази презентация ще бъдат представени резултатите от използване на инженерни материали с нисък модул на еластичност в невроелектронни устройства, интегрирани в приемащата среда, които оцеляват в условия на интензивно механично натоварване.  С тяхна помощ могат да бъдат създадени изкуствени мембрани, които наподобяват механичните свойства на твърдата мозъчна обвивка, които да бъдат интегрирани с еластични електроди и микрофлудни връзки, позволяващи многоцелеви невромодулации. Такава елeктонна твърда мембрана беше имплантиранaв гръбначния мозък на плъхове с паралитични травми, с цел възстановяване ходовата им функция. Мембраната се подлага на прецизно електрохимично въздействие за стимулиране на неактивния гръбначен мозък.

Същата технология беше адаптирана за създаване на сензорна ситема, представляваща затворена верига за контрол на невропротезиран пикочен мехур.   Чрез използване на микроканален еластомер беше създаден аксонален усилвател, интегриран с чувствителните сензори на гръбначния мозък. С негова помощ бе осъществен мониторинг на степента на запълване на пикочния мехур на плъхове.

Накрая презентацията описва стратегиите за управление на клетъчната реакция на границата имплант-тъкан с използване на микро структурирани меки повърхности с различна топография. Меките невронни интерфейси ще направят възможни принципно нови изследвания на механизмите за функциониране на мозъка и нервната тъкан и ще  създадат нови стратегии за възстановяване на загубени физиологични функции. 

Семинарът стартира в 11:00 на 29 юни, понеделник, в зала 2Г.404.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама