Стоян Александров: Ципрас е в цугцванг

17:51, 28 юни 15 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма полезен ход - ако отстъпи пред исканията на кредиторите, ще бъде свален. Ако ги приеме, също ще бъде свален. Това мнение изрази в ефира на bTV бившият финансов министър Стоян Александров. "Но в единият случай той ще си тръгне с гордо вдигната глава, че е отстоял интересите на държавата, а във втория - ще го нарекат продажник и ще се превърне в политически труп", допълни той.

Според Александров Гърция няма да бъде оставена да фалира, тъй като големите държави, включително и САЩ, нямат интерес от това. По думите му, в България би възникнал проблем с банките с гръцки собственици само, ако вложителите им постъпят неразумно и неадекватно.

Той посочи още, че ако Гърция напусне еврозоната и се откаже от еврото, ще влязат в спиралата на инфлацията, а драхмата ще се обезцени. "За останалите държави, включително за нас, това ще бъде изгодно - летуването ще ни е по-евтино", обясни Александров.

Бившият министър коментира и аферата "КТБ", като посочи, че все още не е ясна цената на фалита на банката. И допълни, че тепърва ще излизат нови разходи за държавата покрай дела и други процедури. Той заяви, че е песимист за събиране на средствата.

Александров похвали и кандидата на ГЕРБ за управител на БНБ. "Димитър Радев е изключително трудолюбиво момче, отговорен е", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама