БСП не поиска оставката на Стойнев, Стефан Стефанов влиза в Изпълнително бюро

19:34, 28 юни 15 / Политика 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешния Национален съвет на БСП, продължил седем часа, бяха освободени от постовете си в Изпълнителното бюро на партия Кристиян Вигенин и Антон Кутев, предаде репортер на София Topnovini.bg.

На тяхно място влиза юристът Стефан Стефанов. Своето обяснение намери и най-коментираната тема от последните седмици във връзка с освобождаването на друга ключова фигура в столетницата – тази на бившия енергиен министър и настоящ зам.-председател на ИБ Драгомир Стойнев.

„Не е предлагано отстраняване на Драгомир Стойнев от Изпълнителното бюро на БСП, а продължи дискусията от миналия пленум“, заяви председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков.

„Потвърждавам думите на председателя на партията Миков – не е искана моята оставка“, категоричен бе Драгомир Стойнев. По думите му той е трябвало да отговоря на въпросите от предишния пленум.

„Тогава в продължение на може би 40 минути е коментираната моята дейност като икономически и най-вече енергиен министър без аз да присъствам в залата. Нападките бяха толкова остри, че и ГЕРБ не са си позволявали такива. Когато отговорих днес, Националният съвет разбра какво се е случило“, аргументира енергийният министър в кабинета „Орешарски“.

Също така са били обсъдени въпроси от близкото и далечно минало. „Беше проявена една отговорност, макар и гореща. Това ще изчерпи и затвори поводите, с които различни зложелатели на БСП се опитват постоянно да внушават раздор, междуличностни и котерийни борби“, категоричен е лидерът на социалистите. Той благодари на Антон Кутев и Кристиян Вигенин, като смята, че и занапред те ще продължат да работят със опита и знанията си на конкретните си позиции в партията.

Според него Изпълнително бюро е оперативно бюро – орган без мандатност и с тези промени ще се даде още по-голяма възможност за разпределяне на функциите в партията. Единодушният избор за назначаването на Стефанов пък била една голяма отговорност за него. Новоизбраният Стефан Стефанов е бил заместник-областен управител на Велико Търнов, общински съветник, а по професия е юрист. 

„Трябва да има такъв тип развитие в партия. Няма някаква драма в промените. Те са винаги възможни с оглед на подобряване функционирането на партията и разпределяне на задачите", допълни Миков.

Янаки Стоилов каза на свой ред, че е водил заседанието по вътрешнопартийни организационни въпроси, като определи дискусията за тежка и откровена. "Заедно с другите въпроси този пленум се превърна в очаквания пленум на истината, но и на действието“, поясни той.

По думите на Стоилов България навлиза в нов период и БСП съзнава отговорността си за това, че трябва да даде нова посока и да бъде модел, с който да се измъкне от тези 20 неуспешни десетилетия за страната ни. Националният съвет на БСП и множеството изказвания довели до заключението, че БСП се обявява срещу икономическите и външно политическите зависимости в политиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама