Ще бъдат представени нови методи за лечение на хепатит „С”

07:32, 30 юни 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на дискусия на тема „Хроничният вирусен хепатит „С” вече се лекува” днес фондация „Позитивен избор”, съвместно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, ще представи резултати от приложението на новите терапии, които лекуват почти на 100% вируса.

Хепатит „С” е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса НСV. Заразяването става главно по кръвен път.

От началото на 2015 г. в България има налична терапия за хепатит „С” без интерферон, но все още тя не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Този метод не въздейства върху имунната система и атакува директно вируса на хепатит „С”, като дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции.

Организмът на голям процент от пациентите с вируса не отговаря правилно на интерфероновото лечение, което до скоро беше единствената възможност за болните.

Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните в гастроентерологията заболявания, които са със социално значение. Последствията от тях са инвалидизация, развитие на цироза и първичен рак на черния дроб.

В България носителите на хепатит „С” са 110 000 души по данни на Световната здравна организация за 2014 г., като около 800 от тях умират всяка година от рак на черния дроб.

В Европа над 8,9 млн. души са инфектирани с вируса, а в световен мащаб те са около 180 млн., като годишно умират около 350 000 HCV-позитивни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама