Гърция няма да плати, Ципрас намекна за оставка

08:37, 30 юни 15 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърцкото правителство няма намерение да изпълни ангажимента си и да изплати вноската по дълга си в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) във вторник, когато изтича срокът за това. Това съобщи късно снощи пред "Фаненшъл таймс" министърът на икономиката на Гърция Георгиос Статакис.

Това означава, че страната може да изпадне в неплатежоспособност от 1 юли, ако не върне сумата и ще се приближи още повече към излизането си от еврозоната. Какво ще се случи ще стане ясно в неделя когато ще се проведе референдумът, на който трябва да се реши дали страната да приеме условията на кредиторите си за отпускане на нови средства.

Гръцкото правителство публикува и въпроса, на който избирателите ще трябва да отговорят в неделя: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?". Възможните отговории са два – да и не.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова сънародниците си масово да гласуват срещу предложенията на международните кредитори на референдума на 5 юли.

"Колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция в евентуалните преговори след това", каза Ципрас пред гръцкото радио и телевизия ERT. Гръцките банки ще отворят, когато бъде възстановено финансирането им от Европейската централна банка /ЕЦБ/“, каза Ципрас.

Банките бяха затворени на 29 юни за 6 дни поради масовото теглене на пари от сметките, след като Европейската централна банка прекрати снабдяването на банките с пари. "Банките ще бъдат отворени, когато бъде възстановено захранването им с ликвидност", каза Ципрас. Той призова хората да не се вълнуват. "Пенсиите ще намалеят, само ако отстъпим", посочи той.

Алексис Ципрас каза още, че няма намерение да остава премиер на всяка цена.

"Аз не съм премиер, който ще остане на поста, на всяка цена. Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава... ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират", отговори Ципрас на въпрос за евентуална негова оставка. Според него референдумът ще позволи на гърците, "да бъдат по-добре подготвени в последващите преговори" с кредиторите.

"Референдумът трябва да доведе до продължаване на преговорите, нашата цел е той да позволи да бъдем по-добре подготвени при продължаване на преговорите", каза още гръцкият премиер.

Според него международните кредитори нямат намерение да изкарат Гърция от еврозоната.

"Кредиторите не искат да изкарат Гърция от еврозоната, защото разбират, че цената за излизане на една страна от еврозоната ще бъде доста висока", каза Ципрас.

Около 17 000 демонстранти, повечето от които симпатизанти на управляващата радикална лява партия "Сириза" се събраха снощи на митинг в Атина и Солун в подкрепа на "не" на референдума.

По-рано в понеделник много европейски лидери призоваха гърците да гласуват с "да" на референдума и предупредиха, че едно "не" ще означава и "не на Европа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама