Даниел Митов: Необходимо е Европа вече да демонстрира единство

08:41, 30 юни 15 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят на всяка страна винаги отговаря за цялостната политика на управление. В случая Европа вече е необходимо да демонстрира единство.

Това заяви външният министър Даниел Митов в ефира на БНТ относно атрактивното отразяване на събитията в Гърция и Брюксел около преговорите между Алексис Ципрас и кредиторите за отпускане на нов спасителен финансов транш.

Според Митов Европа отново ще заговори в един глас, що се отнася до единната си политика и енергийния съюз.

Попитан за коментар на анекдота „Положението в Гърция е драХматично“, външният ни министър успокои, че за нас едва ли би било драматично. „Икономиката и банковата ни система са подготвени за такова нещо. По-скоро драмата ще бъде в Гърция“.

По думите на Даниел Митов съществуват много теории за това какво ще се случи в южната ни съседка, но не посочи която според него е най-вероятната, защото всичко казано може да има своите последици.

Външният министър си пожела скоро Гърция да излезе от това положение или поне да начертае някакъв план за действия. „До референдума няма да има яснота какво точно ще се случва“, прогнозира той.

Според Митов ускоряването на процесите в икономиката на южната ни съседка може да доведе до по-сериозни политически сътресения. „За едно известно време еврозоната ще има период на нестабилност. Доверието в еврозота ще бъде разклатено. Държавните-членки са достатъчно мощни, за да се справят“, поясни той.

По думите на външния министър за България е важно Гърция като наша съседка да бъде стабилна и да надделее разума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама